В случай на нападение на Русия срещу някоя от страните-членки на

...
В случай на нападение на Русия срещу някоя от страните-членки на
Коментари Харесай

Ген. Бен Ходжис към страните от НАТО: Две седмици ще сте сами, ако Русия ви нападне

В случай на нахлуване на Русия срещу някоя от страните-членки на НАТО ще отнеме две седмици, до момента в който съдружниците се притекат на помощ. Това сподели в изявление за румънска телевизия пенсионираният американски военачалник Бен Ходжис.

„ Ако приемем, че не сме почнали да се приготвяме авансово, тогава Румъния и всички други страни, Полша, Литва, ще би трябвало да изчакат две седмици, преди да дойдат спомагателни сили “, споделя Ходжис.

„ Ако се замислите по какъв начин е структурирана защитата на НАТО, по-специално бойните групи за предно наличие, силите на страните, които ще стопират първите офанзиви, противовъздушната защита, сухопътната защита, военноморската защита, то критична част от защитата е, че страната би трябвало да разбере, че ще би трябвало да остане насаме с врага за към две седмици “, обяснява той.

Според Ходжис тези две седмици ще бъдат употребявани за образуване на войските на другите страни, както и на всички сухопътни сили в страната, която е била нападната.

„ Въздушните сили могат да дойдат по-рано, военноморските сили на другите страни, Турция и България, също могат да дойдат малко по-бързо “, обяснява ситуацията Ходжис.

Ходжис споделя, че това също ще зависи от това дали страната е имала предизвестие за евентуална офанзива, „ и дали политическите водачи са имали смелостта да работят преди нападението, тогава тези две седмици могат да бъдат доста съкратени “.

Според Ходжис румънските управляващи са на прав път във връзка с защитата, „ вашите водачи схващат действителната опасност от Руската федерация и нуждата румънските сили и хора да бъдат подготвени да пазят страната “.

Военният обръща внимание и на значимостта на член 3 от хартата на НАТО.

„ В него се споделя, че всяка страна е подготвена да пази себе си и да оказва помощ в отбраната на другите. Член 3 не е доста прочут, но тъкмо той е този, която изисква 2% от Брутният вътрешен продукт на страните членки за защита. Мисля, че скоро тази цифра ще бъде заменена с 3% “, споделя Ходжис.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР